Antalya'da orman yangını hala devam ediyor

Haber Giriş : 03 Ağustos 2008 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerine bağlı köyleri etkileyen yangının, orman teşkilatının cansiparane çalışmalarıyla genel itibarıyla kontrol altına alınmak suretiyle devam ettiğini açıkladı.

Yüksel, Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğünde yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı. Yüksel, yangının 31 Temmuzda saat 12.30'da Manavgat'ın Karabük köyünde başladığını ifade etti.

Yangını söndürmek üzere orman teşkilatının cansiparane çalıştığını belirten Yüksel, "O günden bu yana süren yangın, orman teşkilatımızın cansiparane çalışmalarıyla genel itibarıyla kontrol altına alınmak suretiyle devam etmektedir" dedi.

Yüksel, yangının Manavgat'ın Karabucak köyü Korudağ mevkisinde birkaç noktada devam ettiğini belirterek, "Bu yangın, son yıllarda Anadolu topraklarında karşılaştığımız en önemli yangındır" diye konuştu.

Yüksel, Kumluca ilçesinde dün saat 17.00 civarında çıkan yangının Adrasan mevkisinden başladığını ve bu yangının da tek noktada kontrol alınma çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

Antalya'da dün kısmen kontrol altına alınan yangın, bugün rüzgarın yeniden yön değiştirmesiyle tekrar şiddetlendi. Yetkililer söndürme çalışmalarının sonuç vermediğini açıkladı. Yangın Serik, Manavgat ve Olimpos'ta devam ediyor. Yangında 60 ev, 88 ahır ve ambarın zarar gördüğü açıklandı.

YANGIN 4'ÜNCÜ GÜNÜNE GİRDİ

Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçelerini etkileyen orman yangını 4'üncü gününe girdi. Kumluca'da turistik Olimpos mevkisi yakınlarında çıkan orman yangınının ise üç yönden kontrol altına alındığı, yangının Musa Dağı'nın zirvesine doğru büyümeye devam ettiği bildirildi.

Antalya'nın Serik ilçesinde 31 Temmuzda başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Manavgat ilçesine kadar büyüyen orman yangını, Taşağıl beldesinin doğu yönündeki Çardak istikametine doğru ilerliyor.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangının ilerlediği Çardak yönünde tahkimat yaptıklarını ifade etti. Kurtulmuşlu, bu yönde yerleşim birimi de bulunmadığını bildirdi.

Güneşin doğmasıyla birlikte havadan müdahaleye başlandığını söyleyen Kurtulmuşlu, ''Rüzgarda yeni bir patlama, cephe açılma hareketi olmazsa, bugün öğleden sonra yangını tamamen kontrol altına alacağız. İşi büyük ölçüde kolayladık'' dedi.

Kurtulmuşlu, yangına 5 helikopter, 2 amfibi uçak, 5 Türk kuşu uçağı ile havadan müdahale edildiğini belirtti.

VATANDAŞLARIN EVLERİNİ KURTARMA ÇABALARI

Yangın söndürme işçileri sabaha kadar çalışmalara devam ettiler. Yangının yaklaşması riski olan köylerde yaşayan vatandaşlar ise geceyi ayakta geçirdiler. Vatandaşlar, gece boyunca ellerindeki çapalarla yangının yaklaşma riski olan yöndeki otları temizleyerek ve hortumlarla çevreyi sulayarak alevlerin evlerine sıçramasını önlemeye çalıştılar.

Türk Kızılayı tarafından bölgeye gönderilen obakent ve çadırlara rağmen, vatandaşlar evlerini bırakmak istemediler. Yangın riskine rağmen köylerinde kalan vatandaşların, evlerinin girişinde hazırladıkları yataklarda uyudukları görüldü.

METEOROLOJİ

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi yetkilileri de, bugün hava sıcaklığının 40 derece civarında olmasını beklediklerini bildirdiler.

Yetkililer, rüzgarın öğle saatlerine kadar kuzey yönlerden saatte 30-50 kilometre hızla eseceğini, rüzgarın öğleden sonra yön değiştirerek, güney yönlerden saatte 15-30 kilometre hızla eseceğini kaydettiler. Yetkililer, nem oranının Antalya ve çevresinde gün boyunca yüzde 15 ile 45 arasında değişeceğini söylediler.

Rüzgarın bugün saat 18.00'dan itibaren hızını keseceği, nem oranının da bu saatten itibaren yükselmeye başlayacağı bildirildi.

OLİMPOS'TAKİ YANGIN

Öte yandan, Kumluca'ya bağlı Yazır köyü yakınlarındaki turistik Olimpos mevkisi Karadiş Deresi Musa Dağı eteklerinde çıkan orman yangını da devam ediyor.

Dün akşam saatlerinde üç yönden kontrol altına alınan yangının, Musa Dağı'nın zirvesine doğru büyümeye devam ettiği bildirildi. Orman İşletmesi yetkilileri, yangına, 1 helikopter, 22 arazöz, 2 iş makinesi, 100 işçi ile müdahale edildiğini kaydettiler, Söndürme çalışmalarına jandarma ekiplerinin yanı sıra vatandaşların da destek verdiğini belirten yetkililer, yangında şu ana kadar zarar gören alan miktarının 40 hektar olduğunu açıkladılar.

Söndürme çalışmalarının, bölgeye ulaşım bulunmaması ve şiddetli rüzgar nedeniyle güçlükle sürdürüldüğü ifade edildi.

MANAVGAT VE SERİK'TEKİ ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYOR

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri arasındaki bölgede orman yangınları devam ediyor.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangının; Sağırin, Çardak, Taşağıl, Karabük ve Akbaş bölgelerinde devam ettiğini, yangına gece boyunca müdahale edildiğini bildirdi.

Sabaha kadar süren çalışmalarda, bölgede dozerlerle yolların açıldığını ve buralara arazözler yerleştirildiğini anlatan Kurtulmuşlu, ulaşılamayan yerlere de helikopterlerle müdahale edileceğini kaydetti.

Kurtulmuşlu, ''Dün gece hava lehimizeydi ancak sabah tekrar poyraz kendini gösterdi. Buna karşın, yangını bugün tamamıyla kontrol altına alırız'' dedi.

Yangın için 20 ilden takviye geldiğini belirten Kurtulmuşlu, yangına, 200 arazöz, 50 tanker, 50 iş makinesi, 30 yer ekibi ve 2 binin üzerinde personelle müdahale edildiğini söyledi.

ALEVLER 60 YILI KÜL ETTİ

Antalya'da binlerce hektar orman alanını kül eden yangının bilançosu, felaketin boyutlarını ortaya koyuyor. Yanan ağaçların değeri, söndürme çalışmaları, bölgenin yeniden ağaçlandırılması ve yeni dikimin 30-40 yıllık bakımı için gereken miktar bir milyar YTL'nin (1 katrilyon TL) üzerinde.

Manavgat ve Serik ilçelerinde 4 köyü yutan, 2 köye de büyük zarar veren yangında tahminen 16 milyon ağaç kül oldu. Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Hasan Akyol, yanan ormanlık alanın hesabını şöyle yapıyor:

"60-70 yaşındaki bir kızılçam ağacının değeri yaklaşık 500 YTL'dir. Bir hektarlık ormanda bin civarında ağaç var, ancak değeri iyi olan ağaç sayısının 200 olduğunu varsayarsak, bir hektardaki kayıp 100 bin YTL olur. 10 bin hektar alan yandıysa, bir milyar YTL (bir katrilyon lira) kayıp olduğu ortaya çıkar."

TEMA Vakfı Ağaçlandırma Bölüm Başkanı, Hayrullah Oğuz ise, "Yanan ağaçlar 60-70 yaşında olduğu için ekonomik kayıp çok daha fazladır" yorumunu yaptı. Şu ana kadar söndürme çalışmaları için de 4 milyon YTL harcandığı tahmin ediliyor.

Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber